Anouk Schaap


Daar zaten we. Beiden met een smoothie in ons hand te kletsen over onze huizenruil. Voor onze huizenruil kende we elkaar niet. Anouk had een berichtje op Insta geplaatst met de vraag wie een huisje aan het strand had en openstond voor een huizenruil. Via een gezamenlijke vriend raakten wij in contact met elkaar. Het klikte direct na het eerste telefoontje en we hadden een datum gepland. Ik ging naar Amsterdam en Anouk met hondje Bobbie naar Scheveningen. Anouk is iemand die haar hart laat spreken en waar veel mensen vrolijk van worden. Hoe Anouk in het leven staat inspireert mij en daarom wilde ik haar graag wat vragen stellen. 

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Anouk en heb begin dit jaar Take Care of Your Selfie opgericht. Een movement die inspireert om goed voor jezelf te zorgen en om jezelf op de eerste plaats te zetten. Goede self-care is zo belangrijk om je doelen te bereiken en het leven te creëren die jij zou willen leven.

 

Wie is jouw inspiratiebron? En waarom?

De wereld! Door mijn nieuwe missie doe ik veel dingen buiten mijn comfortzone, kom op nieuwe plekken en ontmoet veel nieuwe mensen. Ik maak graag nieuwe verbindingen, stel vragen en laat me op ieder moment van de dag inspireren door een onbevooroordeelde blik en oprechte interesse. Alles heeft een verhaal, een blik op de wereld die iedere keer anders en vernieuwend is en dat inspireert en brengt me op nieuwe ideeën. 

 

Hoe ziet jouw ideale wereld eruit?

Een wereld waar iedereen vanuit zijn hart leeft en in verbinding staat met zichzelf. Waar iedereen zichzelf mag zijn, een wereld waar we allemaal gelijk zijn en ons gelijk voelen. Dit is ook een wereld waar er geen (lands)grenzen zijn en waar we vanuit overvloed leven en denken.

 

Waarom is dit jouw ideale wereld?

Omdat ik het tegenovergestelde om mij heen zie en dit zelf in het verleden ook heb beleefd. De angst om iets tekort te komen, om mijzelf te vergelijken met een ander, te denken vanuit een tekort en dat is zonde en onnodig! Er is genoeg voor ons allemaal, we komen vooral een tekort aan verbinding en liefde. Als we onszelf daarvoor openstellen en denken vanuit overvloed kunnen we een nieuwe wereld creëren met plek en respect voor alles en iedereen. 

 

Hoe heb je je passie gevolgd en hoe kwam dit op jouw pad?

Dat was een lange weg! Ik kreeg een aantal jaar geleden een burn-out, dat was mijn wake-up call. Mijn leven is zo veranderd op een manier die ik me daarvoor niet eens voorstellen. Ik ben heel veel in mezelf gaan investeren, goed voor mezelf gaan zorgen, gaan kijken wat ik wilde, mezelf van mijn ego los te gaan maken en te leven naar mijn hart. Dat heeft zoveel deuren geopend. Toen ik mijn verhaal ging delen was er veel herkenning van anderen, dat heeft me enorm gemotiveerd om mijn verhaal om te zetten naar een onderneming. 

 

Wat was het eerste moment dat je besefte dat dit het was?

De dag dat ik naar huis ging van werk met een zware burn-out. Ik had zolang niet naar mijn hart en lichaam geluisterd dat ik keihard ben teruggefloten. Daar ben ik elke dag dankbaar voor! 

 

Wie heeft jou geholpen deze keuzes te maken?

Ongelofelijk veel mensen die me heel dierbaar zijn! Uiteindelijk denk ik dat ik diegene zelf ben, geloven in jezelf en in actie gaan is het allerbelangrijkste.

 

Wat waren de tegenslagen en moeilijke momenten?

Die heb ik nog steeds, het is een levenslang leerproces en de kunst is om daarvan te genieten. Ik probeer volop te genieten van de successen en te leren van de tegenslagen of de dagen waarop ik mij minder goed voel. Er zijn zoveel overtuigingen waar ik me eerder niet van bewust was, veel heb ik om kunnen zetten maar die beperkende overtuigingen zijn er nog steeds. Ik ben me nu veel eerder bewust van oude overtuigingen die mij tegenhouden in het behalen van mijn missie en ik ga daar mee aan de slag. 

 

Welke doelen wil je nog behalen?

Ik wil dat Take Care of Your Selfie hét platform wordt waar mensen self-care inspiratie opdoen, ervoor gaan zorgen om zichzelf op de eerste plaats te zetten en van daaruit de wereld mooier te gaan maken. Het is tevens de plek waar er een groot aanbod is van alle manieren om goed voor jezelf te zorgen. 

Een TED talk geven is er ook 1. En het allerbelangrijkste is dat ik in verbinding wil blijven staan met mijzelf, mijn hart wil blijven volgen en geloven in wat ik anderen te bieden heb. 

 

Wat zou je meer willen zien in de wereld? En wat doe jij hier al aan?

Respect en liefde voor elkaar! Ik werk vrijwillig voor The Present Movement, wij verbinden ondernemers aan NGO’s die vluchtelingen helpen, zowel in Nederland als in het buitenland. Ik heb verschillende kampen zelf bezocht en vrijwilligerswerk gedaan in het buitenland. Daarnaast ben ik actief in Nederland en helpen wij de organisaties die er zijn om het leven van vluchtelingen of nieuwkomers mooier te maken. 

 

Hoe houd jij rekening met duurzaamheid of bewuste keuzes maken? of houd je hier geen rekening mee?

Mijn afval scheiden, geen vlees meer eten, een rekening bij ASN, gebruik groene energie, koop weinig kleding en ik probeer kritisch te zijn op het aantal vluchten dat ik jaarlijks maak. Dat laatste vind ik best lastig maar het is een gewenste nieuwe leefstijl waar ik naartoe moet groeien.  

 

Wat is jouw lievelingsquote?

‘How you love yourself is how you teach others to love you.’


 

   

Anouk Schaap

 

‘How you love yourself is how you teach others to love you'.

 

 

Takecareofyourselfie.nl

IG takecareofyourselfie_