Arnout Baron


Met mooi, slecht en koud weer is hij te vinden op het strand. Arnout is iemand die ik al een paar jaar ken. Altijd word ik ontvangen door zijn warme lach en vriendelijke ogen. Arnout is iemand die iedereen thuis kan laten voelen. Toen ik hem voor het eerst zag bij Hart Beach werden mijn vriendin en ik direct blij van hem. We noemde hem dan ook Buddha. Dit omdat hij zo leuk met alle kinderen omging en een lach op iedereens gezicht toverde. Arnout is een bijzonder persoon met het hart op de juiste plek. Nu heeft hij zijn eigen surfschool speciaal gericht op kinderen met een beperking opgericht. Iets wat een prachtig initatief is en waar zeker meer aandacht voor mag komen. Mede om deze reden heb ik Arnout wat vragen gesteld. 

Wie ben je en wat doe je?

De zoektocht wie ik ben gaat door, maar als je zoekt naar een korte beschrijving: Ik heet Arnout Baron, 22 jaar oud, broer van vier zusjes en een broertje die vier jaar is geworden. Vanaf dat ik een kleine jongen was kwam ik al in aanraking met speciale doelgroepen. Tijdens mijn onderbouw periode op de vrije school in Amersfoort woonde ik naast een huis voor verstandelijke beperkten. Zo kreeg ik spelenderwijs affiniteit met deze speciale doelgroepen.

 

Als fanatiek surfleraar en bewegingsagoog begon ik in 2018 met mijn eigen surfschool ‘Baron Arno Surf’ voor speciale doelgroepen. Hiermee bied ik surftherapie en strandactiviteiten aan. De surftherapie is gericht op het versterken van het zelfvertrouwen van de persoon. Iedereen is anders en door surftherapie besef je dat je mag zijn als wie jij bent.

 

Surfen geeft een onwijze boost aan zelfvertrouwen waardoor er ruimte is om grenzen te verleggen, dit door je bewust te worden van jezelf en jouw omgeving. Dit bewustzijn zorgt ervoor dat er een gezonde verbinding ontstaat tussen het lichaam en gevoelens. De surftherapie activiteiten zijn o.a. body-surfen, bodyboarden en surfen. Ook tijdens de strandactiviteiten zoals longboarden en vliegeren wordt de persoon weerbaarder. Leuk voorbeeld: Je leert de touwtjes van het leven in handen te nemen tijdens de vlieger activiteit. Baron Arno Surf staat voor geniet, droom en groei.

 

Wie is jouw inspiratiebron?

De zee is mijn grootste inspiratie.

 

En waarom?

De zee is de plek waar ik vrij ben, waar de ruimte is om na te denken en waar alles goed is. De zee geeft een pure reflectie van iedereen die de zee in gaat. Ik geniet hiervan en geloof erin dat als je kan genieten er ruimte is om te dromen, alles mogelijk is en dan groei je dus als persoon.

 

Hoe ziet jouw ideale wereld eruit?

Op dit moment denk ik dat het ontzettend belangrijk is dat de balans van de natuur op aarde hersteld wordt, want hoe het er nu uitziet maken wij deze mooie aarde kapot.

 

Waarom is dit jouw ideale wereld?

Als de balans is hersteld tussen mens/dier/natuur hoop ik dat er meer ruimte komt om weer open, oprecht en eerlijk tegen elkaar te zijn. Door bewust te zijn in wat je doet en waarom.

 

Hoe heb je je passie gevolgd en hoe kwam dit op jouw pad?

Instinctief mijn hart volgen. Mijn vader de tip gaf om een MBO4 Sport- en Gezondheid-coördinator opleiding te volgen. Eerst wezen ze mij af, maar omdat er geen gegronde reden was heb ik de opleiding gebeld en verteld dat ik gewoon naar de studie zou komen. In de opvolgende jaren heb ik drie ontzettend inspirerende stages mogen doen van zwemleraar (regulier), sportinstructeur voor psychomotorische therapie aan drie groepen dementerende ouderen tot bewegingsagoog bij SGK tijdens.

 

Dit laatste bestond uit zwemlessen, voetbaltrainingen, naschoolse activiteiten, dans- en bewegingsactiviteiten voor o.a. verstandelijk beperkten, autistische jongeren, basisschoolkinderen met gedragsproblemen en zwaar autistische kinderen. In dezelfde tijd was ik fanatiek surfleraar bij ‘Hart Beach’ en kwamen de speciale hulpvragen steeds vaker naar mij toe. Dit voelde als een teken en zo startte ik in april 2018 mijn eigen bedrijf ‘Baron Arno Surf’ op.

 

 

Wat was het eerste moment dat je besefte dat dit het was?

In 2008 verhuisden we met de familie vanuit Amersfoort naar Broek op Langedijk. Toen realiseerde ik mij dat we dichter bij de zee woonden. Vrijheid was nabij, een aantal zomers voor dit moment ging ik voor acht dagen naar een kitekamp op Ameland en waren de vakanties en weekenden ook meestal gevuld met mooie avonturen op de zeilboot of een fietstocht door Zeeland. Maar nu ging ik verhuizen richting de zee en had ik zelf de mogelijkheid om de zee op te zoeken. De wind te voelen, mijn emoties te kunnen uiten en weer opgelucht terugkomen na een goede fietstocht door duinen.

 

Wie heeft jou geholpen deze keuzes te maken? De zoektocht naar avontuur?

Dat ligt in mij.

Wat waren de tegenslagen en moeilijke momenten?

Oef, er komt niet meteen een evenement in mij op. Als beginnende ondernemer en zeker met het werk wat ik doe sta ik eigenlijk continu voor uitdagingen waarin ik veilige en goede keuzes moet maken. Ik zie de moeilijke momenten als mooie leermomenten waarin het de uitdaging is om iets moois te laten ontstaan.

 

Welke doelen wil je nog behalen?

De surf therapie lessen worden nu aangeboden bij ‘The Shore’ waar ik gebruik maak van de faciliteiten van deze mooiste strandtent/surfschool waarvoor ik ooit heb gewerkt. Daarnaast heb ik een mobiele surfschool vol met materialen voor sporttherapie lesjes.

 

Maar in de toekomst wil ik de inhoud van de mobiele surfschool upgraden zodat ik tijdens drukke stranddagen naar rustigere stranden kan, de kinderen op kan halen en thuisbrengen. Daarnaast ben ik aan het uitzoeken om onderdeel te worden van het schoolsysteem met de surf therapie. Zodat dit net als de tandarts en fysiotherapie onder schooltijd kan vallen. Op deze manier is er meer ruimte en tijd om de kinderen in te kunnen plannen en er dus uiteindelijk daadwerkelijk rond van te komen.

 

Wat zou je meer willen zien in de wereld?

Dat we als mensen bewuster leven door opener, eerlijk en direct met elkaar te communiceren. En de balans tussen mens, dier en natuur hersteld wordt.

 

En wat doe jij hier al aan?

Ik streef ernaar om altijd open, eerlijk en oprecht te zijn naar alles en iedereen om mij heen. Voor mijzelf en voor de aarde eet ik zoveel mogelijk biologisch en nauwelijks vlees. 

 

Hoe houd jij rekening met duurzaamheid of bewuste keuzes maken? of houd je hier geen rekening mee?

Ja, zeker! Zo eet ik bijvoorbeeld bewust biologisch. Dit doe ik niet alleen zodat het de aarde beter behandeld wordt, maar ook omdat ik erin geloof dat dit rijker is aan voedingsstoffen en het mij gezonder houdt. 

 

Wat is jouw lievelingsquote?

 

Don’t look back, watch and learn


 

   

Arnout Baron

 

 

'De zee is de plek waar ik vrij ben,

waar de ruimte is om na te denken en waar alles goed is.'

 

 

FB Barno Arno Surf