Daphne Persoon


Gelukkig moest ik nog even wachten op mijn collega. Hierdoor had ik de tijd even te dwalen door de HKU. Ik liep direct tegen het werk van Daphne aan en was gefascineerd. De manier waarop Daphne naar voren laten komen hoe groot het plasticsoep probleem is vind ik heel mooi om te zien. Daphne heeft een encyclopedie gemaakt voor onze kinderen. Niet met diersoorten, maar met plastic als vervanging voor de diersoorten in de zee. Ik heb Daphne direct gevraagd of ze met haar expositie op het Seasandstories EVENT wilt komen staan, hier zei ze direct ja op. Deze vrolijke sparkle is een inspiratie voor velen en gaat nog veel groter worden, maar nu eerst haar even beter leren kennen.... 

 

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Daphne Persoon, ik ben een duurzame beeldmaker en bedenker van The SuBocean Project. Ik ben een analytische, conceptuele, en veelzijdige visueel ontwerper, afgestudeerd van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Binnen mijn werk als grafisch ontwerper en motion designer doe ik vaak opdrachten die te maken hebben met een van mijn fascinaties, zoals menselijk gedrag, duurzaamheid, en oceanen. 

 

In The SuBocean Project komen deze drie onderwerpen samen. Met dit project introduceer ik de plastic dieren. Dit is een weergave van de oceaan als we niets veranderen aan ons gebruik van single use plastics. Ik laat zien dat hoe je naar de wereld kijkt invloed heeft op hoe je erop reageert. 

 

Met mijn eigen ontwerpstudio Daphne Persoon Design, die ik vier jaar geleden begon, breng ik medium-onafhankelijk en duurzaam ideeën in beeld, zowel letterlijk als figuurlijk. Ik maak tijdloze en functionele ontwerpen. Ik zoek het geschikte medium bij het verhaal dat ik wil vertellen. Ik laat de vorm en uitwerking afhangen van wat het beste bij het concept of idee past. Media die ik gebruik zijn onder andere grafisch beeld, fotografie, illustratie, animatie, film, interactieve installatie, VR, en interactiviteit.

 

Wie is jouw inspiratiebron? En waarom?

Veel inspiratie haal ik uit de wereld om mij heen en de psychologie. Wat drijft de mens en hoe kan visueel beeld een rol spelen in gedrag? Bewustwording van gedrag koppelen aan kijken is een van mijn grootste inspiratiebronnen. Ik daag mijn kijker uit om langer en dieper te kijken en meer te zien dan een eerste indruk of mening. Mensen die mij inspireren zijn mensen met open mindset die mij nieuwe inzichten geven in hoe ik de dingen om mij heen in de wereld zie. Dit zou ik zelf graag ook doorgeven aan andere mensen. 

 

Hoe ziet jouw ideale wereld eruit?

Mijn missie is om de wereld een vriendelijkere, fijnere en duurzame plek te maken voor iedereen en alles. Dit is dus ook hoe mijn ideale wereld eruit ziet, een wereld waar mensen elkaar beter begrijpen, en waar visualisatie een grotere rol speelt in hoe mensen elkaar en complexe problemen begrijpen. 

 

Waarom is dit jouw ideale wereld?

Ik zou zelf graag in een wereld leven die duurzaam is en waarin iedereen zich thuis voelt. Als duurzame designer probeer ik mijn steentje bij te dragen. 

 

Hoe heb je je passie gevolgd en hoe kwam dit op jouw pad?

Twintig jaar lang heb ik in een klein dorpje aan de kust gewoond, Monster. Als meisje van zeven had ik een project over Oceanië en ik leerde over het Great Barrier Reef. Ik was zo onder de indruk van deze wonderlijke wereld dat ik toen al besloot geen vis meer te eten in verband met de overbevissing en ter bescherming van de wonderlijke wereld van de oceanen.

 

Wat was het eerste moment dat je besefte dat dit het was?

Binnen mijn animaties, grafisch werk en installaties die ik afgelopen jaren heb gemaakt, merkte ik dat de onderwerpen van deze projecten vaak iets te maken hadden met de oceaan of menselijk gedrag. Toen besloot ik een minor psychologie te gaan doen, zodat ik vanuit het menselijke brein kon kijken naar wat ik mensen wilde overbrengen. 

 

Wie heeft jou geholpen deze keuzes te maken?

Mijn omgeving is altijd erg supportive, maar uiteindelijk moet je als ondernemer zelf met de ideeën komen en anderen overtuigen dat wat je doet het beste is. 

 

Wat waren de tegenslagen en moeilijke momenten?

Het lastige aan een ondernemer zijn met eigen installaties is dat het soms best eenzaam is met veel lange dagen alleen werken aan je project. Gelukkig heb ik een atelier om in te werken met getalenteerde kunstenaars die het werken minder alleen laten voelen.

 

Welke doelen wil je nog behalen?

Doelen stellen vind ik altijd erg fijn om iets te hebben waar ik naartoe kan werken. Op dit moment ben ik druk bezig voor nieuwe expositieplekken voor de strandkijker van The SuBocean Project. En ik zou graag een jaar in het buitenland willen werken aan duurzame projecten. 

 

Wat zou je meer willen zien in de wereld? En wat doe jij hier al aan?

Over een jaar zou ik voor een jaar in het buitenland willen werken bij een grafisch-ontwerp/motion studio die bezig is met duurzaamheid. Het liefst in Australië. Ik ben zelf al goed aan het rondkijken en vragen, maar als je tips hebt van leuke bedrijven hoor ik het graag ;) 

 

Hoe houd jij rekening met duurzaamheid of bewuste keuzes maken? of houd je hier geen rekening mee?

Al lange tijd ben ik bezig met duurzaamheid, maar ik verander geleidelijk naar de meest duurzame versie van mijzelf. Ik ga bijvoorbeeld van flexitariër naar vegetariër, van weinig plasticgebruik naar zo min mogelijk en van vaak reizen met de auto of vliegtuig naar zo veel mogelijk met de trein. Ook ben ik veel bewuster van wat de gevolgen zijn van mijn keuzes en probeer ik mijn keuzes zo duurzaam mogelijk te maken. 

 

Wat is jouw lievelingsquote? 

Hoe je naar de wereld kijkt heeft invloed op hoe je er op reageert. 

Wat je niet ziet bestaat niet.


 

   

Daphne Persoon

 

Hoe je naar de wereld kijkt heeft invloed op hoe je er op reageert. 

Wat je niet ziet bestaat niet.'.

 

 

Daphnepersoon.nl

IG Daphnepersoon


The SuBocean project

Als we niets veranderen aan ons gedrag zal er in 2050 meer plastic (in kilo’s) in de oceaan zijn dan vis. Om ons gebruik van single-use plastics te veranderen, heb ik het probleem visueel gemaakt. Met het SuBocean project introduceer ik de Biografie van de Plastic-diersoort. Een nieuw deel van de dierenencyclopedie, met naar plastic geevolueerde dieren. Een echte weergave van de soorten in de toekomstige oceaan. 

De plastic soorten vervangen de levende organismen.

 

Het SuBocean project geeft een multidisciplinaire, innovatieve weergave van de vervuiling van de oceaan. Door deze installatie zal ik mijn publiek een nieuwe manier van kijken leren en anders laten denken over de vervuiling. Ik doe dit omdat ik de vervuilende gewoonten van mijn publiek wil veranderen.

Ik verander een gewoonte door (visuele) illusies te gebruiken. Door gedesoriënteerd te raken, kan een automatisch denkpatroon zich openen en een nieuwe gewoonte creëren. Wanneer iets niet is hoe het eruit ziet, kan je gedesoriënteerd raken en een nieuwe gewoonte creëren.

 

Neem bijvoorbeeld een pak melk. Je denkt dat het vol is, maar als je het vastpakt blijkt het leeg. De situatie was niet wat je verwachtte. De volgende keer dat je een pak melk pakt, schud je het eerst. Zo is er een nieuwe gewoonte gecreëerd.

Illusie

 

Deze installatie laat ook een visuele illusie ervaren. Door te kijken door een VR-bril, krijg je met het ene oog een ander beeld te zien dan met het andere oog. Omdat onze hersenen erop getraind zijn om de beelden die we binnenkrijgen via onze ogen te combineren, combineert het beeld tot één vorm. Als je één oog dicht doet, zie je een ander beeld dan met het andere oog.

Als kunstenaar heb ik het ontwerp, het idee, het onderzoek en het prototype van de installatie gemaakt. Als mens heb ik mijn installatie zo duurzaam mogelijk gemaakt. Als student en als ondernemer hoop ik een nieuw perspectief te laten zien aan alle mensen op onze planeet!

 

Alleen al door anders te kijken, kunnen we de wereld veranderen. 

Kijk om je heen! Plastic soorten vervangen levende organismen. 

Welke soort zie jij?

 

- Daphne Persoon

 

Te zien op het seasandstories EVENT op 13 oktober 2019.