DILARA ÇAKIR


Dilara, wat een prachtvrouw. Haar lieve lach en prachtige billen doet iedereen even opkijken als ze een ruimte inloopt. Naast al dit fijns is Dilara ambitieus en weet wat ze wil. Gekozen voor de opleiding als Criminoloog, maar kon de fashion nooit loslaten. Het bleef haar roepen totdat ze antwoord gaf en weer volledig tot leven kwam. Haar hart werd beantwoord. Nu combineert ze beide passies en wat straalt ze bij deze keuze. 

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Dilara Çakir een 27 jarige criminologe die sinds kort ook als styliste door het leven gaat. Elke dag bij mij is variërend. Een kantoor baan en daarnaast ook nog als styliste aan het werk. 

 

Wie is jouw inspiratiebron? 

Erykah Badu.

 

Waarom?

Omdat ze alles buiten het boekje doet op styling gebied, dus helemaal haar eigen style heeft. Van bizarre sieraden, gekke make up, de meest hoge hoeden tot bijzondere combinaties van patronen. Daarnaast is ze een super sterke vrouw die staat voor wie ze is. Het motiveert mij om ook te doen wat mij gelukkig maakt. Haar als inspiratiebron geeft mij kracht en haar muziek geeft rust en kalmte. Als ik haar muziek luister zijn dit de momenten dat ik even tot mijzelf kom.

 

Hoe ziet jouw ideale wereld eruit? 

Een wereld waar niemand zich hoeft te schamen voor zichzelf en zonder masker door het leven door kan. Een wereld waar een ieder zijn eigen creatieve zelf kan zijn en liefdevol voor elkaar is. Waar er geen armoede heerst en iedereen de beste versie van zichzelf mag zijn.

 

Waarom is dit jouw ideale wereld?

Op dit moment zijn er nog te veel mensen die volgens een bepaald standaard leven. Waar een ieder aan de verwachtingen van de samenleving moet voldoen. Steeds minder mensen ervaren wat echt gelukkig zijn met jezelf is. Ik vind dat dit wel meer benadrukt mag worden. En als men meer gelukkig is met zichzelf zullen veel andere nare dingen in de wereld ook verminderen.

 

Hoe heb je je passie gevolgd en hoe kwam dit op jouw pad?

Mijn passie (met kleding bezig zijn) heb ik mijn hele leven al gehad. Ik wilde heel graag de mode opleiding doen maar heb toen toch voor de uni gekozen, omdat ik wilde bewijzen dat ik dit ook zou kunnen. Na het behalen van mijn studie en 2 jaar aan het werk te zijn geweest. Kwam ik er toch achter dat mij dit niet volledige voldoening gaf. Mijn omgeving gaf al aan dat ik wat met mijn passie moest doen en op een dag vroeg Suzan Alberts (fotograaf) of ik met haar wilde shooten. Dit als model. Toen ben ik met haar in gesprek geraakt en zij gaf ook aan dat ik iets met styling moest doen en heeft mij over de drempel getrokken. Met haar ben ik gaan samenwerken en shoots gaan inplannen. Uiteindelijk zijn er plannen voor de toekomst gemaakt en heb ik mij ingeschreven als stylist bij kvk. 

Wat was het eerste moment dat je besefte dat dit het was?

Het moment dat ik elke week bezig was met moodboards maken en nieuwe concepten verzinnen. Al mijn creativiteit wat ik jaren kwijt was kwam allemaal weer terug. De shoots, het samenwerken met Suzan en de modellen gaven mij zoveel energie. Dus toen dacht ik dit moet ik blijven doen!

 

Wie heeft jou geholpen deze keuzes te maken?

Mijn vriendinnen en Suzan. Zij hebben wel de doorslag gegeven dat ik er gewoon voor moest gaan.

 

Wat waren de tegenslagen en moeilijke momenten?

Naast styling werk ik nog full time bij de ABN AMRO als cdd analist. Hier werk ik extra lange dagen zodat ik 1 dag in de week vrij ben om te kunnen shooten. Daarnaast moet ik ook voorbereiden. Het vergt dus heel veel energie en ik ben dus non stop bezig. Het is dus voornamelijk investeren investeren investeren... Maar het is voor een groter doel en ik denk dat de toekomst er goed uit gaat zien. Zo lang je maar hard genoeg werkt! 

 

Welke doelen wil je nog behalen?

Zoveel mogelijk toffe merken en jonge designers ontmoeten om mee samen te kunnen werken. En het liefst de hele wereld over om daar te kunnen werken.

 

Wat zou je meer willen zien in de wereld? En wat doe jij hier al aan?

Dat je vecht voor wat je wil in je leven. Dus niet opgeven, juist doorgaan. Haal er zoveel mogelijk uit! Ik heb ook wel eens dagen dat mijn motivatie weg is, maar ik probeer het zo snel mogelijk weer van me af te zetten. Zo houd ik mijn doel voor ogen en hier naartoe te werken. Zorg ervoor dat je hart altijd op de goede plek zit en goede dingen zullen jouw kant op komen. 

 

En wat als je even niet weet waar je de motivatie vandaan moet halen?
Als ik geen motivatie meer heb, dan accepteer ik dat even en probeer die gedachten weer los te laten en weer doelen op te pakken. Opgeven is eigenlijk geen optie bij mij dus dat geeft mij motivatie. Even terug trekken en op nieuwe energie komen is hierin belangrijk, maar vaak duurt dat even een paar dagen en dan pak ik de goede moed weer op en probeer ik mijn gedachten om te zetten naar iets positiefs. 

 

Hoe houd jij rekening met duurzaamheid of bewuste keuzes maken? Of houd je hier geen rekening mee?

In mijn styling en mijn eigen kleding kast kun je heel veel vintage kleding vinden. Ik zie dit ook als duurzaam en bewuste keuzes maken op het gebied van kleding. Hoe mooi is het om een kleding stuk weer door te geven aan een andere eigenaar en nieuw leven. Meestal ben je dan ook nog uniek en loop je niet met de commerciële stroming mee. Dat vind ik het allermooiste. Je bent en duurzaam bezig en je bent ook nog eens uniek! 

 

Wat is jouw lievelingsquote?

Hayat Devam Ediyor (staat letterlijk op mijn lijf geschreven) dit betekent in het Turks - het leven gaat door. Dit was het antwoord van mijn oma op moeilijke vraagstukken en deze gedachte houd ik altijd in mijn achterhoofd.

 

  

 

 

 

DILARA ÇAKIR 

 

'Vecht voor wat je wil in je leven. Dus niet opgeven,  juist doorgaan. Haal er zoveel mogelijk uit!'.

 

 

IG @Dilosc