Lisa Steltenpool


Als we iets kunnen leren van Lisa, dan is het wel dat vegan eten super lekker is! Na een halfjaar stage met Lisa gelopen te hebben ben ik erachter dat vegan eten niet zo ingewikkeld is als we soms denken. Lisa weet op iedere voedingsvraag wel antwoord en zal je altijd een goed advies geven. Ja, Lisa is een fijne collega diëtist met hart voor het vak. Niet alleen heeft ze liefde voor voeding, maar staat ze ook paraat voor het dierenwelzijn en het verbeteren van de wereld. Ik blijf mij verwonderen over de kracht en passie die Lisa zo prachtig tot haar recht laat komen in haar eigen bedrijf. Een inspirator en motivator ten top! 

 

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Lisa, ik werk als diëtist. Naast mijn eigen praktijk ben ik auteur van de kookboeken De vegarevolutie en Kickstart. Voor mij nieuwe boek, die januari 2020 in de boekhandels ligt, wil ik de lezer stapsgewijs meenemen in de wondere wereld van plantaardig eten. Boordevol praktische informatie over hoe je volwaardig en lekker plantaardig kunt eten. De recepten zullen variëren van makkelijk en snel tot een feestelijke maaltijd. Hierbij houd ik rekening met een druk leven. Iemands eetpatroon hoeft niet allemaal 100% vegan: dat beslist iedereen immers voor zichzelf. Maar ik vind wel; hoe meer hoe beter.

 

 

Wie is jouw inspiratiebron? En waarom?

Ella Mills, van Deliciously Ella.  Als ‘perfect’ zou bestaan, dan is zij dit voor mij. Haar brand is zo cool en verfrissend opgezet. Zij was voor mij een van de eerste die het plantaardig eten hip maakte. Ook maakt ze nu podcast. Deze luister ik bijvoorbeeld als ik aan het wandelen ben naar de supermarkt. Dit inspireert mij om bijvoorbeeld te starten met mediteren; gisteren de headspace app op mijn telefoon gezet!  

 

Dr. Michael Greger van NutritionFacts. Wat hij plaatst over voeding is niet zwart of wit. Hij presenteert feiten en hieruit kun je zelf de conclusies maken. Heel informatief en je krijgt de ruimte om je eigen waarheid te hanteren met de juiste bronnen. Zo behandel ik mijn cliënten ook; ze krijgen informatie, maar mogen zelf een keuze maken vanuit deze informatie.

 

Hoe ziet jouw ideale wereld eruit?

Vanuit de voeding gezien zou ik graag een wereld willen zien waarin we dieren niet gebruiken voor eten. Waarbij alles helemaal plantaardig is, simpelweg omdat vlees niet meer nodig is. Dieren kunnen dan vrij zijn en worden niet kunstmatig geboren op de boerderij. Op dit moment is er te veel onnodig leed, het massale moet eraf, alles draait om vlees. Qua eten is dat mijn ideale wereld.

 

Hoe heb je je passie gevolgd en hoe kwam dit op jouw pad?

Op mijn 10e zag ik op tv  hoe een koe werd geslacht. Dit ene beeld heeft mijn carrière bepaalt. Ik ben toen vegetarisch gaan eten. Door het vegetarisch eten ontstond mijn interesse in voeding. Deze interesse werd deels aangewakkerd door de vragen die er gesteld werden over mijn keuze. ‘Waar haal ik dan mijn ijzer vandaan?’. Op dit soort vragen wilde ik een antwoord hebben. Vroeger wist ik hier nog niet alle antwoorden op en vond ik de vragen stom. Nu vind ik de discussie leuk, want alles valt te onderbouwen.

 

Tijdens mijn studie Voeding en Diëtetiek was ik bestuurslid bij Viva Las Vega’s (nu ProVeg); een organisatie die dagelijks werkt om de transitie van dierlijk naar plantaardig eiwit te versnellen. Ik nam een half jaar vrij. Tijdens dit half jaar ontpopte zich allemaal kansen. Ik nam deel aan een masterclass waarbij iets goeds doen voor de aarde centraal stond. Toen ontstond het idee om een boek te schrijven. Mijn plan van aanpak was af en bij puur toeval kreeg ik een mail van een uitgeverij: ze zochten een jonge auteur die een vegan boek wilde schrijven. Zo is het toen ontstaan en ondertussen heeft De vegarevolutie een 8e druk en is het een van de meest populaire vegan boeken in Nederland. Wat een half jaar vrij allemaal niet kan opleveren. Daarna heb ik als scriptie mijn tweede boek Kickstart ontwikkeld.

 

Na mijn opleiding was ik druk met mijn eigen praktijk opzetten, maar er speelde tegelijkertijd veel andere dingen. Er was veel hectiek en weinig stabiliteit. Deze puinhoop was even te veel. Het is bizar wat onrust en niet goed naar je lichaam luisteren met je kan doen. Mijn lichaam gaf vreemde klachten en ik wist dat ik uit deze neerwaartse spiraal moest stappen. Nu is mijn leven een stuk stabieler en weet ik wat ik moet doen om goed voor mijzelf te zorgen. En ja, mijn lichaam is een stuk gelukkiger met deze vorderingen.

 

Wat was het eerste moment dat je besefte dat dit het was?

Dit was niet zozeer één moment. Maar dagelijks merk ik dat het juiste is. Ik werk met hele leuk cliënten en haal echt voldoening uit mijn werk. Zo kan ik na een gesprek een happy high voelen en voelt werk ook niet als ‘werk’.

 

Wie heeft jou geholpen deze keuzes te maken?

Iedereen die op je pad komt helpt je mee. De gesprekken die je hebt geven je sturing, zelfs wanneer je denkt dat het niet helpt. Zo wil ik diepgang en de echte connectie met mensen tijdens gesprekken. Je moet je durven blootstellen. Het openstaan voor feedback is belangrijk om te kunnen groeien. Eerst vond ik dit niet leuk, omdat ik het te persoonlijk nam. Nu zie ik het als een cadeautje; je kunt er alleen maar beter door worden.

Wat waren de tegenslagen en moeilijke momenten?

Tegenslagen heb ik niet zoveel gehad. Tenminste zo voelt het niet meer. Soms maak ik van iets kleins iets veel groters. Met een eigen bedrijf moet je alles zelf uitzoeken en weet je soms niet goed hoe iets moet. Denk bijvoorbeeld aan een rapportage schrijven naar de huisarts. Dit had ik nog nooit eerder gedaan. Toch zoek ik altijd naar oplossingen. Zo heb ik nu iemand die mijn belastingaangifte doet, je hoeft niet alles zelf te kunnen. Dit is een kleine investering, maar zorgt ervoor dat ik veel minder stress heb! Mijn vriend Joël helpt mij altijd erg goed met oplossingsgericht denken, hier ben ik erg blij mee.

 

Welke doelen wil je nog behalen?

Iets groots neerzetten is wat ik graag zou willen. Iets neerzetten waarmee je op een goede manier inspireert om meer plantaardig te eten. Mijn nieuwe boek wordt nummer 1! Daarnaast ga ik een podcast starten en wil ik vaker lezingen geven. Een vijfjarenplan heb ik niet. Vijf jaar geleden had ik nooit kunnen bedenken dat ik hier nu zou staan. Wel heb ik er vertrouwen in dat alles gaat kloppen. Zo wil Joël naar Amerika en sta ik open voor nieuwe kansen. In de online wereld kun je zoveel kanten op.

 

Wat zou je meer willen zien in de wereld? En wat doe jij hier al aan?

Iets wat mij de laatste tijd steeds meer opvalt is dat we aardiger tegen elkaar mogen doen. Kijk naar Twitter, hier vinden de grootste discussies plaatst waarin belediging niet vreemd is. We zijn zo gewend aan die anonieme identiteit van het internet. Als je het niet eens bent met iemand kun je dit ook netjes verwoorden en met respect uiten. Op Twitter plaats ik niets negatiefs of reageer ik niet op iets wat ik stom vind. Het is misschien vermijding, maar er wel op ingaan is ook geen oplossing. Het kost mij namelijk te veel energie en juist deze energie is zo waardevol. Ik zet mezelf op nummer 1 en werk aan een betere wereld vanuit deze balans. Als ik teveel shit over mij heen krijg gaat dit niet meer werken.

 

Hoe houd jij rekening met duurzaamheid of bewuste keuzes maken? of houd je hier geen rekening mee?

Door plantaardig te eten en duurzame keuzes te maken zoals: een duurzame bank, duurzame stroom, minder snel het vliegtuig pakken en duurzaam te wonen. We scheiden alleen nog geen plastic in huis, maar door een nieuwe prullenbak die er gaat komen wordt dit ook gemakkelijker en ga ik dit doen. Door het nu niet te doen, kan ik mij wel schuldig voelen.

 

Wat is jouw lievelingsquote?

‘The future depends on what you do today’. Ook deze quote is toepasbaar op voeding, wat je nu goed doet zul je merken in de toekomst. Zowel voor jezelf lichamelijk als voor de wereld van morgen.


 

   

Lisa Steltenpool

 

‘The future depends on what you do today'

 

lisasteltenpool.nl

 

 

IG @lisasteltenpool

Twitter @lisasteltenpool