Ravian Numai


Daar stond ik dan mijn eerste Monkeyles. Ik had geen idee wat mij te wachten stond. Ravi keek de groep met een grote lach aan en legde ons de eerste oefening uit. Na de les huppelde ik zowat naar buiten en voelde ik mij weer een klein kind. Wat een top les! Later kwam ik Ravi tegen bij feestjes en festivals. Hier was hij de crazy monkey met gekke dansjes en fantasierijke grapjes. Ook ken ik Ravi als iemand die je graag helpt en bewust is van de wereld om zich heen. Ik bewonder hem om zijn kracht en zachtheid tegelijk. Daarom stelde ik hem graag wat vragen over zijn passie en kindje The Monkey Business. Een studio waarin hij mensen weer echt in contact laat komen met zichzelf en elkaar. 

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Ravian Numai, 31 jaar jong en opgegroeid in Den Haag Centrum/ Schilderswijk. Ik ben movement, health & lifestyle coach en ondernemer. Samen met Alaïa Fonk heb ik The Monkey Business opgericht. Hier geef ik les in movement training, health & lifestyle coaching en probeer ik mensen één te laten worden met hun mind, body & spirit.

 

Monkey Business lessen zijn een combinatie van martial arts, moderne dans, acrobatiek, calisthenics en yoga. In plaats van individueel bezig te zijn of choreografieën uitvoert werk je samen en gebeurd alles op spelende wijze. Je leert je eigen creativiteit gebruiken om je lichaam te laten uitvoeren wat jij wilt, hierdoor leer je je lichaam en jezelf steeds beter kennen. Door het samenwerken met anderen is het net alsof je weer aan het spelen bent als een kind, dit werkt helend op zoveel meer vlakken dan alleen het lichaam. De positieve werking die ik zie bij mensen maakt het mijn missie dit steeds verder uit te laten groeien.

 

Wie is jouw inspiratiebron? En waarom?

Pachamama oftewel moeder aarde, mijn grootste inspiratiebron. De inspiratie haal ik uit de wereld om mij heen. Je kan een gesprek voeren met een zwerver, kijken naar een groep dieren of een danser en hier inspiratie uithalen. Het observeren is waar ik veel van leer. Sta open voor alles en iedereen. Hoe meer open je staat, hoe meer je de wereld gaat waarderen. Het klinkt misschien raar of arrogant, maar ik ben ook mijn eigen inspiratiebron. Het is hoe jij jouw ogen, hart en mind opent. Het leven, mensen en de ervaringen geven je kansen te groeien.

 

Hoe ziet jouw ideale wereld eruit?

Moeilijke vraag, realistisch gezien bestaat een ideale wereld niet, de wereld is vol met verschillende idealen en belangen die voorlopig niet samen gaan komen. Maar de vraag zegt het misschien goed ‘mijn ideale wereld’. Deze is positief, respectvol en liefdevol. Dit streef en leef ik dus na. In mijn cirkel/wereld wil ik dit ook zo uit te stralen en doorgeven zodat dit langzaam ook buitenom mijn wereld verspreid wordt.

 

Waarom is dit jouw ideale wereld?

Je eigen wereld is in principe niet zo groot. Door gebruik van o.a. nieuws, social media en internet is onze wereld een stuk groter geworden. We krijgen veel negatieve invloeden van buitenaf die ons handelen beïnvloed. Natuurlijk is dit een zwaard dat aan 2 kanten snijdt, want we kunnen er ook veel positiviteit uit halen. Voor mijzelf vermijd ik de negatieve berichten zo veel mogelijk of focus ik alleen op datgeen dat voor mij belang heeft.

 

Hierdoor houdt ik mijn wereld zo ideaal mogelijk en focus ik op de mooie dingen die ik kan doen om verandering teweeg te brengen. Dit doe ik vol energie en passie. Zo hoop ik mijn steentje bij te dragen aan een positieve of ‘ideale wereld’.

 

Hoe heb je je passie gevolgd en hoe kwam dit op jouw pad?

Mijn ouders hebben me altijd geleerd om mijn hart te volgen. Hierdoor ben ik op veel verschillende plekken en situaties terechtgekomen.Goede en slechte situaties, maar door die ervaringen leer je wat wel en niet voor je werkt. Dit leidt uiteindelijk op het pad waar je moet zijn. Wat ik nu doe is een samensmelting van alle dingen in mijn leven die ik leuk vind om te doen.

Niet dat het allemaal automatisch gaat, het zijn allemaal kleine stapjes geweest in de goede richting. Het is belangrijk te richten op hetgeen dat je voor ogen hebt voor jezelf en tijdens deze weg zoveel mogelijk ervaring op te doen. Het proces hoeft niet snel te gaan.

 

Wat was het eerste moment dat je besefte dat dit het was?

Beweging en mensen hebben altijd mijn interesse gehad. Vanaf jongs af aan veel verschillende vormen van sport en beweging gedaan. Denk aan martial arts, boksen, stuntskaten, klimmen, parkour tot dansen.

Ik groeide op in een multiculturele wijk maar ging naar een “witte school” in een rijkere buurt. Hierdoor heb ik al vroeg kunnen leren dat iedereen ondanks de verschillen toch hetzelfde is en sta ik open voor iedereen. Hierdoor heb ik heel goed leren luisteren, waarnemen en is mijn mensenkennis verbeterd.

 

Lang verhaal kort, de ervaringen en lessen hebben mij doen realiseren dat alles leidt naar waar je moet zijn. Dit besef kreeg ik bij de opening van The Monkey Business 2 jaar geleden.

 

Wie heeft jou geholpen deze keuzes te maken?

Dit kan een lijst van mensen zijn, maar uiteindelijk liggen de keuzes altijd bij jezelf. Je kan raad vragen aan anderen maar de verantwoordelijkheid van je keuzes liggen bij jou, maar als ik iemand credits moet geven in mijn verhaal dan zijn het mijn ouders en Alaïa Fonk.

 

Wat waren de tegenslagen en moeilijke momenten?

Toen ik begon had ik een anti-kraak studio. Deze werd al snel te klein en we moesten op zoek naar een grotere ruimte. Een ruimte zonder angst eruit te moeten. We vonden een mooie bedrijfsruimte. Nadat ons bedrijfsplan goedgekeurd was zijn we begonnen met verbouwen en inrichten van de studio. Samen met mijn vader hebben we twee maanden hard gewerkt om alles te doen realiseren.

 

In de week van de oplevering van het oude pand en de opening van de nieuwe, kregen we bezoek van handhaving pandbrigade. Het bleek dat de bestemming op de ruimte niet stond ingedeeld als bedrijfsruimte maar als woning. Wat betekende dat we hier geen bedrijf mochten voeren. Dit moest een fout zijn dacht ik, ik huurde het notabene van de gemeente en zij hadden het zelf als bedrijfsruimte aangeboden. Maar ze hadden een fout gemaakt en ik kon niets met de ruimte doen. Ik stortte letterlijk in, heb drie dagen in bed gelegen alsof ik met knuppels geslagen was. Al mijn geld, tijd, liefde en dromen zaten in die ruimte.

 

Na drie dagen heb ik mijzelf opgepakt en ben ik gaan wandelen, wandelen werd joggen, joggen werd rennen. Iedere dag ben ik  gaan boksen en trainen om mijn mind ergens anders op te zetten. Ik had zelf een bokswedstrijd aangenomen, hierdoor raakte ik in een ‘strijder modus’ en kon ik mentaal alles aan. Die periode heb ik ‘geknokt’ met de gemeente, de makelaars en instanties. Het heeft zes maanden geduurd, maar het is gelukt! Die mentaliteit en doorzettingsvermogen wordt ondersteunt door vechtsporten; niet opgeven maar strijden voor wat je wilt.

 

Welke doelen wil je nog behalen?

Het doel is The Monkey Business te laten groeien. Door het geven van cursussen en hiermee de filosofie over te brengen. Mensen te raken en leren dat de connectie tussen lichaam, geest en ziel van belang is. We zijn allemaal 1. Veel mensen vinden dit zweverig dus ik doe het op spelende wijze en dat werkt!

 

Wat zou je meer willen zien in de wereld? En wat doe jij hier al aan?

Dat mensen leren in hun eigen kracht te staan, hun hart openstellen en hun eigen leven leren leidden vanuit passie. Dit probeer ik te ondersteunen door middel van mijn lessen.

 

Hoe houd jij rekening met duurzaamheid of bewuste keuzes maken? of houd je hier geen rekening mee?

Dit probeer ik te doen door acties zoals: scheiden van mijn afval, de fiets/skateboard te pakken in het centrum en wanneer ik in de natuur ben ruim ik verdwaald afval op. Daarbij woon in een woongroep waarin alles vrij eco friendly uitgevoerd wordt.

Ik houd van de natuur, wij zijn natuur! We horen die te beschermen, zoals de natuur ons beschermd. We hebben allemaal een rol in de natuur. Maar wij hebbe de natuur meer nodig dan andersom. Het is jammer om te zien dat mensen dat niet lijken te waarderen.

 

Wat is jouw lievelingsquote?

“Movement is Freedom“

 

Beweging is vrijheid, vrijheid om te bewegen, bewegingsvrijheid, slaat door op zoveel mogelijkheden en metaforen. Maar daar mag je zelf mee spelen en uitpluizen.


 

   

Ravian Numai

 

‘Movement is Freedom'

 

the-monkeybusiness.com

 

IG The.monkeybusiness