Simon Witt


Op een regenachtige dag zat ik in Simon zijn busje. Hij was aan het koken met de peulvruchten en noten die we uit de schepvakken in de supermarkt hebben gehaald. Ik hoor hem nog zeggen 'wel de schepnoten en bonen pakken!'. Dit was een hoekje van de franse supermarkt waar Simon mega gelukkig van werd. Alles in Simon zijn busje werd hergebruikt zoals potjes. Zo hadden we op een mooie middag een heerlijke salsa bonensalade met Nacho chipjes en brood. De salade was van de avond ervoor hergebruikt tot een nieuw gerecht. Ik zeg top lunch! Als duurzaamheid een mens was, dan was Simon dit. Mede om deze reden wilde ik Simon wat vragen stellen.

 

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Simon en ik doe een hoop! Mijn focus ligt op dit moment in Frankrijk waar ik werk for Surfrider Foundation Europe: een wereldwijde organisatie opgericht door surfers die kusten beschermd voor schoon water en gezonde stranden. Bij Surfrider leid ik het directe actieprogramma Surfrider Coastal Defenders, waar we onze lokale enthousiastelingen ondersteunen in acties tegen ernstige vervuiling en onverantwoorde projecten aan de kust. Daarnaast ben ik bezig met het ontwikkelen van een bedrijfje met 2 vrienden genaamd Seavents, verantwoorde oplossingen voor festivals en evenementen, vooral gericht op het afvalvrij maken van festivals als dienst. Daarnaast lig ik bijna elke dag in het water, meestal surfen, bodysurfen of zeezeilen en hier en daar een yoga lesje om soepel te blijven.

 

Wie is jouw inspiratiebron? En waarom?

De oceaan, de kracht van de natuur en de mensen die ik heb ontmoet of mee heb samengewerkt die mijn inspireren. Dit begon eigelijk in Utrecht met een super hechte en energieke surf en boardsport studentenvereniging waaruit ik mijn vrienden te danken heb. Ook mijn master begeleider en de mensen die ik ontmoette tijdens reizen. Deelnemers in mijn onderzoek en de  inspirerende werknemers/vrijwilligers van de Surfrider Foundation. Ieder persoon heeft een bijzonder perspectief waarmee zij mij inspireren. Door deze inspiratie hoop ik ieders wereldbeeld te verbreden via initiatieven zoals Surfrider!  

 

Hoe ziet jouw ideale wereld eruit?

Mijn leven, is wat mij betreft op dit moment perfect in de context van de wereld waarin we leven. Maar dit is niet voor iedereen het geval en zeker niet voor toekomstige generaties. Hiervoor moeten we nu actie ondernemen; elk individu kan een verschil maken door een groep mensen aan te spreken en onderdeel te worden van een positieve beweging. Dat is mijn ideale wereld, waarin iedereen die verantwoordelijkheid voelt en gebruikt om actie te ondernemen. 

 

Waarom is dit jouw ideale wereld?

Omdat het soms lijkt alsof de meeste mensen maar mee gaan in de molen, de dagelijkse sleur. De potentie van elk persoon is zo geweldig groot om bij te dragen aan de toekomst en we worden nog blij ook van die “giving pleasure”.

 

Hoe heb je je passie gevolgd en hoe kwam dit op jouw pad?

Ik stel graag doelen. Een daarvan zo’n 8 jaar geleden was: hoe kan ik zorgen dat ik blijf surfen, een gezonde leefstijl bewaar en iets significants bij kan dragen? In mijn geval: zodra je dit doel in je hoofd houdt, komen de mogelijkheden op je pad, je hoeft ze enkel te grijpen.

Wat was het eerste moment dat je besefte dat dit het was?

Tijdens mijn master onderzoek richte ik mij op de impact van surftoerisme op afgelegen kust gemeenschappen in Centraal Amerika. Mijn onderzoek mocht ik uiteindelijk presenteren op een conferentie in San Diego. Toen wist ik het zeker! Dit is mijn vakgebied en passie.

 

Wie heeft jou geholpen deze keuzes te maken?

Ten eerste mijn masterbegeleider, vrienden, vriendinnetjes, familie en iedereen om mij heen. Uiteindelijk moest ik zelf de stappen in het diepe ondernemen, maar ik voelde me altijd gesteund. 

 

Wat waren de tegenslagen en moeilijke momenten?

Een redelijke klassier: 

In 2015 samen met mijn vriendin gepland onze biezen te pakken naar Australië, daar te werken en te zien hoe dat ons bevalt. Zij zou nog even drie maanden in India haar yoga instructor course doen, drie maanden werd een dik jaar en ik heb haar nog 1 keer gezien. Toch zat ik in Australië, alleen, uiteindelijk struggles met werk, visa en geld en een hoop lessen verder. Surfrider was de rode draad tijdens die tijd, en uiteindelijk kwamen de mogelijkheden tot werk en projecten zoals ik ze ingebeeld had op mijn pad. 

 

Welke doelen wil je nog behalen?

Een goede balans tussen werken in Frankrijk en voldoende tijd in Nederland doorbrengen, toegang tot een zeiljacht voor expedities en de beweging vergroten die we dit jaar in gang hebben gezet bij Surfrider. 

 

Wat zou je meer willen zien in de wereld? En wat doe jij hier al aan?

Zoals ik al zei, actieve ondernemende mensen. Zorg goed voor elkaar, voor jezelf en de natuur. Ik probeer dit elke dag te leven. Vooral de zorg voor jezelf, wanneer je druk bent met zorg voor anderen en de natuur, schiet er nog weleens bij in. Maar dit is cruciaal voor het succes van je acties. 

 

Hoe houd jij rekening met duurzaamheid of bewuste keuzes maken? of houd je hier geen rekening mee?

Mensen inspireren dus, het moet normaal worden iets terug te doen voor je favoriete zee, oceaan, strand, bos, meer etc. Zoals gezegd zijn we hier erg druk mee met Surfrider en Seavents, dus sluit je aan!  

 

Wat is jouw lievelingsquote?

“If there is no solution to the problem then don't worry. If there is a solution to the problem then don't worry.” 

In combinatie met: “There is no such thing as problems, only solutions”

 

   

SIMON WITT

 

'Zorg goed voor elkaar, voor jezelf en de natuur'. 

 

www.surfrider.eu

 

IG @Seavents