Vincent zwaan


 Vinni, heeft in 2018 zijn eigen espressobar geopend, Tigershark Coffee. De vibe in Tigershark is er eentje waar je voor terug komt. Je kunt er heerlijk genieten van de beste koffie en rondwandelen op je blote voeten als je hier zin in hebt. Vinni zet deze vibe hier haarfijn neer en heeft oog voor de connectie met zijn gasten. Je voelt je gezien en dit is soms in een wereld die zo snel voorbij raced even alles wat je nodig hebt. Hoe hij hier met passie staat is een van de reden dat ik Vin wat vragen gesteld. 

 

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Vincent. Ik heb net een espressobar geopend in Scheveningen. Naast koffie zetten vind ik het super leuk om te surfen.

 

Wat haal je uit surfen?

Ik sta heel de dag stil en heb veel gesprekken. In het water ben ik in mijn eentje aan het dobberen. Als ik geïrriteerd ben kan ik dit loslaten in het water of kom ik mijzelf juist tegen door te gehaast te surfen. Soms is het sport en ben je sociaal. Je komt vrienden tegen in het water. Het water geeft mij wat ik nodig heb. Of misschien geef ik mijzelf wat ik nodig heb, tijd voor mijzelf. 

 

Wie is jouw inspiratiebron?

Mijn eerste antwoord zou zijn niemand. Maar na meerdere vragen beantwoord te hebben merk ik dat Jason de barista in Australië toch wel een inspiratiebron is. Door zijn passie en fijne vibe die hij neerzette in zijn koffiebar ben ik gaan doen wat ik nu doe. Ja, hij is wel mijn inspiratiebron! 

 

Hoe ziet jouw ideale wereld eruit?

Simpel. Een simpele wereld betekent voor mij dat er veel ruimte is en tijd. Dat jezelf de keuze hebt om uitdagingen op te zoeken i.p.v. andersom. Deze wereld probeer ik ook mij heen te creëren door mijn leefgebied kleiner te maken. Dit door alle fijne dingen in mijn leven in de buurt te hebben. Zo werk ik naast mijn huis, ik woon vlakbij de plek waar ik het liefst kom, het strand. Ook wonen al mijn vrienden dicht in de buurt. Op deze manier maak je jouw eigen wereld ruimtelijk waarin je de tijd kunt geven aan de dingen die je het liefst doet.

 

Hoe heb je je passie gevolgd en hoe kwam dit op jouw pad?

Dit begon allemaal in Australië. Ik loop op mijn 20e samen met een guy naar een koffiebar. Nog nooit een cappuccino gehaald. De barista liep vrolijk op zijn slippers koffietjes te maken. De volgende dag ga ik nog een keer langs, de barista Jason noemt mij bij de naam en vraagt of ik weer een cappuccino wil. De volgende dag adviseerde hij mij over een surfspot. Waarschijnlijk heeft hij mij voorbij zien lopen met mijn surfplank. Al deze kleine acties zorgde ervoor dat ik graag bij hem koffie kwam halen. Hij zette dus niet alleen bakjes, maar zag mensen echt. Op het moment dat ik Jason ontmoette wist ik niet wat ik wilde met mijn leven. Ik wist dat horeca chill was, maar welke richting wist ik nog niet.

 

Na Australië werkte ik bij Bagel en Beans. Hier kregen wij op een dag een koffietraining. Hij liet verschillende koffies proeven uit verschillende landen en vertelde het verhaal erachter. Dit was het eerste moment dat ik kennismaakte met de verschillende smaken van koffie. Na de training wist ik het, ik wilde graag in werken voor deze trainer! Na drie maanden ging ik in de leer bij hem over koffie en thee. Hierna kwamen de wedstrijden op mijn pad. Het bleek zo te zijn dat men vond dat ik heel goed was in koffie zetten. Dit zorgde voor nog meer verdieping in het vak.

 

 

Wat was het eerste moment dat je besefte dat dit het was?

Jason op zijn slippers. Dit was liefde op het eerste gezicht. Niet op Jason, maar op het vak.

 

Wie heeft jou geholpen deze keuzes te maken?

Ik heb veel zelf gedaan. Het chillste zetje was van Hans en Geert, eigenaren van The Shore. Zij gaven mij het vertrouwen en de rust dat het goed was als ik een jaar later open ging. Ik voelde mij namelijk erg gehaast toen ik besloot om mijn eigen zaak te openen. Ik ben blij dat ik de tijd ervoor heb genomen.

 

Wat waren de tegenslagen en moeilijke momenten?

Genoeg! Heel hard werken, maar niet kunnen rondkomen bijvoorbeeld. Dit gaf mij mega veel stress. Ook het. harde werken voor koffiewedstrijden. Toen ik 3e werd tijdens een wedstrijd voelde dit als een faalmoment. Terwijl ik jaren daarvoor vijfde was en hier helemaal blij mee was. Het moment dat ik dit niet kon vieren, was het moment dat ik besloot te stoppen met wedstrijden. Dit gevoel was het niet waard om zes maanden hard voor te werken.

 

Ben je perfectionistisch?

Steeds minder. Ik kan het meer loslaten. Wel vind ik perfectie nastreven interessant.

 

Wat is perfect?

Een doel wat je voor jezelf opstelt. Besef is dat iedereen een andere perfectie heeft. Ook om deze reden doe ik geen wedstrijden meer.

Wat zou je meer willen zien in de wereld? En wat doe jij hier al aan?

Meer begrip voor elkaars gevoel. Het mag meer gezien worden wie iedereen echt is op een moment, zonder maskers. Ook negatieve gevoelens mogen er zijn. Je bent er voor elkaar en iedereen mag zijn. Ik probeer deze sfeer ook neer te zetten in Tigershark.

 

Hoe houd jij rekening met duurzaamheid of bewuste keuzes maken? Of houd je hier geen rekening mee?

Ik ben gestopt met vlees eten vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Het is lastig te zeggen, want veel stappen zijn al normaal. Zoals dat ik niet weet waar de vleesafdeling zit in de supermarkt. Ik denk na over kwestie zoals is honing eten duurzaam? Zo zoek ik eerst mijn verandering uit voordat ik mee ga met een bepaalde hype.

 

Wat is jouw lievelingsquote?

Het is geen quote maar een levenswijze. Wabi sabi: de schoonheid zien van alle stadia van een proces, dus niet alleen de uitkomst. Denk maar aan een bloem. Niet alleen de bloei van een bloem is mooi maar ook het begin van de knop en het verwelken van de bloem.

 

 

 

VINNI

 

'Een ideale wereld ziet er simpel uit. Een simpele wereld betekent voor mij dat er veel ruimte is en tijd'.

 

 www.tigersharkcoffee.com